Меню сайту
Форма входу
Наше опитування
Який у Вас колір очей?
Всього відповідей: 139
Погода
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » Статті » Дієти

Міфи про правильне харчування. Чи справедливі вони?



 Здоров'я, гарна фігура, помірна вага, сила наших м'язів починаються не за обіднім столом і в тренажерному залі. Вони починаються в голові. Відомо, що люди із заниженою самооцінкою, скромні і соромливі частіше страждають ожирінням, ніж люди, впевнені в собі, цілеспрямовані, відкриті і комунікабельні, схильні до спілкування. Навколо теми про корисну і здорову їжу постійно ведуться розмови, суперечки та дискусії, на основі яких виникають стійкі помилки, забобони, міфи і упереджені думки, що найчастіше не мають під собою реальної основи. На сайті dieta.ru їх названо аж 50, причому 3 з них присвячені продуктам з ГМО. І що цікаво, прихильники ГМО можуть науково довести переваги використання продуктів з них, а ось супротивники ніяк не можуть науково довести їх шкоду. Всі ми чули безліч розхожих думок про правильне харчування, багато з них підтримуємо, вважаючи, що раз багато людей так говорять, значить - це правда. Однак загальна думка не завжди відповідає істині, а буває і шкідливим. Часто це результат масованого впливу ЗМІ, які нав'язують розхожі думки про їжу в інтересах рекламодавців. Назвемо спочатку хоч би сім таких помилок, або міфів.
Сира їжа корисніша вареної. Аж ніяк не завжди. Наприклад, в квасолі, баклажанах і деяких інших сирих продуктах містяться токсини (отруйні речовини), які розпадаються і стають безпечними для людини тільки після термічної обробки. Куховарська сіль підвищує кров'яний тиск. Вчені, які свого часу озвучили цю тезу, зараз все менше в ньому впевнені. Як виявилось, повне виключення солі з раціону людини сприяє розвитку серцевих хвороб, оскільки підвищує рівень «поганого» (шкідливого) холестерину (холестерину зниженої щільності, зухвалого розвиток атеросклерозу, інфарктів і інсультів).
 Гостра їжа шкідлива для ШКТ. Виявляється, навпаки: перець, хрін, гірчиця вбивають хвороботворні бактерії і при цьому покращують роботу печінки і жовчного міхура. Курячі яйця підвищують рівень холестерину. У яйцях дійсно багато холестерину, але він не надходить прямо в кров. Якщо у людини нормальний обмін речовин, то можна безпечно їсти яйця, не завдаючи собі шкоди. У всякому разі, одне яйце в день точно не зашкодить нікому.
Свіжі овочі корисніші, ніж заморожені. Ніхто не стане сперечатися, що свіжі овочі прямо з грядки найбільш корисні. Так це свіжі, прямо з грядки. А ми купуємо їх в магазині, куди вони поступають після зберігання на складі, а потім поміщаємо в холодильник і тримаємо там іноді тривалий час. За цей час овочі втрачають багато корисних властивостей, у той час як швидкозаморожені овочі зберігають корисні речовини значно довше. Смажити на відкритому вогні здоровіше, ніж на сковороді. Це зовсім невірно. Коли жир капає на вугілля, він згорає, утворюючи канцерогенні речовини, які разом з димом піднімаються вгору і просочують продукт. Вже якщо так хочеться смаженого, то загорніть продукт в алюмінієву фольгу і тільки потім - на вогонь. При прийомі їжі можна читати, розмовляти і дивитися телевізор. Як раз навпаки. Відволік
аючись, ми їмо повільніше і пережовуємо їжу ретельно, тому вона краще засвоюється. А ось ті, хто їсть швидко, «на швидку руку», ризикують отримати виразку і гастрит. Всі ми неодноразово чуємо від дієтологів, що «перекушування» протягом дня шкідливі, а краще грунтовно поїсти три рази в день. Але виявилося, що найбільш корисно їсти не тоді, коли проб'є годинник, а тоді, коли виникає фізіологічна потреба в їжі. Важливі не сніданки, не їжа не пізніше 18 годин, а скільки їжі ми споживаємо протягом дня. І дуже шкідливо переїдати. За столу потрібно вставати з відчуттям легкого голоду, оскільки насичення відчується хвилин через 20. І найстрашніше для організму - це голодування. Ефект від нього - короткочасний, а шкода - тривала.
Під час голодування організм як джерело енергії починає використовувати свої тканини. Для мозку - головного органу, що регулює роботу всього організму, основним джерелом енергії є глюкоза, запасів якої в організмі людини вистачає менш ніж на добу. Коли запаси в організмі білка, з якого синтезується глюкоза, вичерпуються, то організм починає розщеплювати білки скелетних м'язів, печінки та інших органів. Тому шкода від голодування набагато переважує його користь, воно безглуздо, а його наслідки можуть проявлятися через тривалий час. Часто можна читати, як корисні мюслі, кренделі до пива чи кави, кекси «маффин», піца з сиром моцарелла, японська кухня, - все це не більше ніж міфи. Кожен такий кекс містить 600 калорій, середній шматок піци - 700-800 калорій, а з японської кухні дієтичними можна вважати місо-суп, салат і сашимі. Так що не все японське однаково корисно. Рекламуються по всіх каналах TV чіпси з натуральної органічної картоплі самі по собі, так ще з надлишком солі, є «важкою», труднопереварімой їжею.
Оливкова олія корисна, суперечці немає, якщо його не пити склянками і не додавати в усі страви. Досить 2 ложки в салат. І все! Нам кажуть, що треба випивати протягом дня 2 л води, не уточнюючи, де ми знаходимося. Це дуже багато.
 Головне у вживанні рідини - це жага. І вгамовувати її треба чистою водою. Кажуть, що від локшини і картоплі товстіють. Але ж у них зовсім немає жиру! Небезпечно те, з чим їх готують і їдять. Не потрібно їсти багато сирих овочів і фруктів. Їх співвідношення до вареної їжі не повинно перевищувати 2:3. І головне - не переїдати ні того, ні іншого. Здоровий глузд - ось кращий захист від домислів, міфів і легенд про корисну і здорову їжу. Є в міру, не об'їдатися, ретельно пережовувати їжу, балансувати її за поживними речовинами, контролювати їх кількість на добу, і все буде добре. А до лікарів, особливо дієтологам, потрібно звертатися тільки у разі небудь патології. Але до їхніх рекомендацій треба ставитися критично, перевіряти, консультуватися і т.д. Адже мова йде про себе коханого, про свій організм!
 Мені особисто завжди подобалась установка Кашпіровського: жерти треба менше! Дієти шкідливі, тому їжте те, до чого звикли, а якщо треба скинути вагу - зменшіть порції. Найбільш радикальна дієта в цьому сенсі - зменшити порції наполовину. Дієво і не дуже шкідливо, і це не назавжди. Так що будьте здорові!
Категорія: Дієти | Додав: FreeDOM (22.03.2013)
Переглядів: 378 | Теги: Міфи про правильне харчування. Чи с | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: